Friday, April 1, 2011

Dilema Teman

Kat negeri kito kalau nak makan masakan melayu dikedai ber-lot, usah mimpi le...!. Nak sewa pun kite tak mampu, apa lagi kalau nak beli kedai tu. Jadi apa yang kito mampu makanlah kat gorai-gorai tepi longkang, ops maaf -- tepi jalan. Tapi apa bezanya ye.

Besar mana gaji anda, apapun jawatan anda - kalau nak makan masakan melayu ketepi jalan juga lah anda kena menjamu selera.Itulah hakikatnya.

The best part gerai tepi jalan yang teman notice - lagi besar longkang ditepinya dan lagi kuat aromannya - maka lebih ramailah pelangganya. Kalau anda tak percaya, cuba amati betoi-betoi.

Sipenjual ini pun satu hal, dah tau jalan berhabuk tutup-tutup la sikit makanan tu. Lori balak ke, lori maggi ke malahan lori najis iwk lalu sekali pun, apa habuk yang terbang masuk langsung tak kesah. Tapi yang lebih tak kesah adalah pelanggan itu sendiri. Melantak aje. Janji kenyang sudah.

Bagi teman, ini memang dilema. Takkan nak makan kat kedai mamak je. Tapi mamak ini pun 2 x 5 jugak. Memanglah mamak punya kedai punya display tu tip top. tapi ruangan memasak mereka belum tentu OK...... Dalam jamban pun depa boleh memasak.

Poning teman...

No comments:

Post a Comment